söndag 22 maj 2011

15 år senare

"Vid midnatt den 9 december släpptes Dragon Quest VI i Japan. 24 timmar senare hade spelet sålts i 1,7 miljoner exemplar, vilket gör det till det snabbast säljande SNES-spelet någonsin. Så hade också fansen fått vänta väldigt länge. Efter originalet Dragon Quests debut 1986 släppte Enix i princip ett nytt Dragon Quest-äventyr varje år, men efter seriens SNES-debut 1991 bestämde sig Enix för att dra ner lite på tempot och ta god tid på sig och att göra Dragon Quest VI till det överlägset bästa spelet i serien. Av försäljningssiffrorna att döma ser det ut som om de lyckats.

Precis som de tidigare spelen i serien är Dragon Quest VI skapat av manusförfattaren Yuji Horii och designern Akira Toriyama, båda mest kända i väst för sitt gemensamma projekt Chrono Trigger. Faktum är att väldigt mycket är sig likt sedan det tio år gamla originalet. Grafiken och musiken håller självklart högre klass än tidigare i och med teknikens framsteg, men själva uppbyggnaden känns igen från alla de tidigare spelen.

I USA har Nintendo och Enix gemensamt lanserat de första fyra NES-spelen. Precis som med Squares tre Final Fantasy-spel har de blivit kritikerrosade och gått hem hos de mest äventyrslystna spelarna, men aldrig lyckats attrahera den enorma mängd amerikaner som är mer intresserade av mängden våld och blod i ett spel än dess handling. Av den anledningen blev det aldrig någon engelskspråkig version av Dragon Quest V. Nu har det dock börjat ryktas om att Nintendo på egen hand håller på att översätta Dragon Quest VI och i höst släpper det som Dragon Warrior V. Det skulle säkert uppskattas av alla de SNES-ägare som känner sig svikna sedan Square tagit sin Final Fantasy-serie och gått över till Sonys sida. Allt vi kan göra just nu är att hålla tummarna och hoppas på ett officiellt utlåtande från Nintendo på E3."
(Tobias Bjarneby, SuperPLAY, maj 1996)
15 år senare är spelet här...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar